V archíve blogu sa nachádzajú články:

Konzum, Oko pyramídy, Nebeské strely, Privatizácia Vysokých Tatier, Astrológia a horoskopy, Živý alebo umelý stromček, Eurofondy - ako to s nimi v skutočnosti je, Znamená rok 2012 koniec sveta, Slovenskóóó - Hokejový šampionát OH 2010, Ako sa oblbuje národ 1,2?

utorok 25. októbra 2011

Nové logo EÚ

Všimol si už niekto zmenu loga nášho elitného klubu zvaného Európska únia? Ja som to spozoroval iba včera (dňa 24.10.2011), kedy sa v televíznych novinách televízie Markíza objavila reportáž, kde čelný predstavitelia jednotlivých vlád veselo pózovali pod logom EÚ. Hneď ma zaujala vynovená podoba vlajky ohraničenej zhora a zdola žltými vlnkami.  

Na internete som márne hľadal, kedy sa udiala táto zmena, kto stojí za jej dizajnom a prečo práve tento návrh prešiel. Jednoducho táto inovácia symbolu EÚ nastala potichu v časoch turbulentných zmien, nepokojov, keď sa celé spoločenstvo otriasa v základoch.

Pri detailnejšom pohľade kontúry nového loga pripomínajú oko. Je to znova iba náhoda, kedy skrytý význam tohto starého slobodomurárskeho symbolu siahajúceho až do čias dávneho egypta, charakterizujúceho aj NWO, dáva o sebe vedieť aj v najväčšej európskej inštitúcií?

Spojenie  "vševidiaceho oka" s pyramídou nám však môže dať odpoveď kto asi za tým všetkým stojí.
A možno to je iba číra náhoda, ,netreba však podceňovať symboliku a všímať si aj to "nepodstatné".

nedeľa 15. mája 2011

Skenovanie oka


Dnes ráno ma pri prezeraní dennej tlače zaujal článok s titulom „Prihláste sa na facebook skenom sietnice ako v scifi“(http://adam.cas.sk/clanky/9944/prihlaste-sa-na-facebook-skenom-sietnice-ako-v-sci-fi.html). Aj keď je už nadpis zmätočný (neodbornosť bulváru ma však už neprekvapuje) a jedná sa zrejme o dúhovku, pretože sietnica patrí medzi vnútorné časti oka a nemalo by ju význam skenovať, predsa ma len článok zaujal a rovnako aj znepokojil. V stručnosti sa tam písalo, žetechnológiaskenovania by už čoskoro mala byť dostupná širokým masám. Newyorská spoločnosť Hoyos Group totiž plánuje na trh uviesť zariadenie EyeLock, ktoré bude stáť iba 69 eur. Malé zariadenie sa bude dať k počítaču pripojiť cezUSBkábel. Užívateľ ho bude môcť využívať na zabezpečenie svojhopočítača, ale trebárs aj na prihlásenie na mail či sociálne siete. Tým pádom by si každý, kto si chce týmto spôsobom zjednodušiť prihlasovanie, dobrovoľne oskenoval dúhovku a poskytol by svoj „jedinečný kód“ pre ďalšie použitie.
  rez okaSnažil som sa preskúmal túto tému hlbšie a zistil som zaujímavé fakty o skenovaní oka. Očnádúhovka jejedinečná svojou štruktúrou, farebnosťou, spleťou vlákien, pigmentových škvŕn, hmlovín a iných znakov a preto je výborným prostriedkom na identifikáciu jednotlivca.
Skenovanie dúhovky nie je žiadna novinka, dnes už patrí medzi bezpečnostné opatrenia hlavne na letiskách. Väčším prekvapením pre mňa bolo, že technológiu skenovania firma Hoyos Group skúša v meste Leon v Mexiku, z ktorého sa má stať „najbezpečnejšie mesto na svete“. Mesto, kde žije viac ako milión obyvateľov, bude vybavené skenermi oka podobne ako vo filme Minority Report. Pod zámienkou vyššej bezpečnosti a zjednodušenia života ako takého budú občania monitorovaní. Firma Global Rainmakers, ktorá je súčasťou Hoyos Group má aj do budúcnosti veľké plány. Jeff Carter zo spoločnosti firmy tvrdí, že do desiatich rokov bude každá osoba a miesto napojené na skenovací systém a mesto Leon je len prvým krokom. Zavedenie tohto systému umožní vytvorenie databázy všetkých osôb a tí môžu jednoduchým oskenovaním oka za odplatu využívať rôzne služby ako otváranie domova, alebo vozidla, výber z bankomatu, alebo vstup do objektov. V jedinečnom kóde dúhovky budú uložené všetky vaše informácie od identifikačných údajov až po lekárske záznamy jedinca. Svet bude podľa vyjadrení firmy samozrejme bezpečnejší, pretože dolapenie zločinca bude potom s pomocou „veľkého brata“ úplne bezproblémové. Skenermi budú vybavené prostriedky verejnej dopravy, zdravotné strediská, banky a obchody. Skenovacie zariadenie v súčasnosti umožňuje identifikovať až 50 osôb v pohybe. (http://www.fastcompany.com/1683302/iris-scanners-create-the-most-secure-city-in-the-world-welcomes-big-brother?partner=yahoobuzz, http://www.globalrainmakersinc.com/NewsEvents/News.aspx)
A  teraz pár informácii, ktoré ma napadli pre hľadaní zdrojov. Možno budú znieť trochu konšpiratívne, ale stoja aspoň za zamyslenie.
horovo okoSpoločnosť Hoyos Group, riadi muž Hector Hoyos. Jeho priezvisko a názov firmy veľmi pripomína slovo Horos, čo je grécky názov egyptského boha Hóra. Ten je spájaný zo symbolom oka (eye of horus). Prvá náhoda.
logo firmyIkona spoločnosti Hoyos Group je pyramída zložená z troch kuželov, v strede ktorej je akoby schované zariadenie pripomínajúce oko.www.hoyos.com                                          
oko pyramidyStarý egyptský symbol, ktorý je spájaný zo slobodomurárstvom „oko pyramídy“ je druhá podobnosť so spoločnosťou.
irisNázov skenovacieho zariadenia IRIS Scanners je odvodený od gréckej bohyne Iris, ktorá je bohyňou dúhy (dúhovka) a je zvestovateľkou správ, dôvernicou a radkiňou medzi bohmi a smrteľníkmi. Mala vraj rýchlosť vetra. Ona však príkazy bohov nevykonávala, iba sprostredkovala. Presne tak ako skenovacie zariadenie „Big Brother“, sledujúce a kontrolujúce „smrteľníkov“ . Tretia náhoda
Diagnostika z dúhovky sa nazýva Iridológia a patrí medzi alternatívne postupy. Už v staroveku sa vravelo, že oko je bránou do duše . Táto stará múdrosť má dnes ešte väčší význam. Základným princípom je, že osud človeka tu na zemi (mikrokozmos) závisí od hviezd vo vesmíre (makrokozmos). Dúhovka je ako mikrokozmos celého ľudského tela (makrokozmos). To je aj základný princíp egyptskej astrológie a vnímania duality. Ďalšia spoločná vlastnosť?
Sú to iba náhody, alebo spojenie s egyptským , resp. gréckym panteónom je zámerné. Čím sa viac zameriavam na veci, ktoré určujú globálny vývoj, tým som presvedčenejší, že kocky boli hodené už pred tisíckami rokov a teraz prišiel čas na ďalší ťah...Hra ešte nekončí.

utorok 10. mája 2011

KONZUM

Pre kapelu Konflikt som otextoval pieseň Konzum s nového albumu Somnium 

text piesne je :

Konzum

Jedna vec je jedlo, druhá vec je hlad,
Tak si treba uvedomiť, rozumné je dať.

Zatvárajte oči, ukazujte dlane,
Život ako teraz viacej neostane,
Nemôže byť rovnováha, vždy je niekto viac,
Sebecké je zapezpečiť jednostranný rast

Konzum, konzum je jednoducho náš
Stojí nad ním rozum, kam až chceme zájsť? (čo mi zaňho dáš)
Berme, žerme a robme celé dni
Kým nadobro nezmizneme z tejto planéty

Mocní tohto sveta, ovládajú davy,
Oni prestrú na stôl aby sme to žrali
O ľudí tu nejde, spravíme im peklo
Podstatné je jedno, aby zlato tieklo

Oslavujte lídrov, sponzorujme strany
Boli by fakt sprostí vymeniť sa s nami.
Nevidíte kam to speje, kam sa rúti svet?
Do záhuby, beznádeje, odtial návrat niet

Konzum, konzum je jednoducho náš
Stojí nad ním rozum, kam až chceme zájsť? (čo mi zaňho dáš)
Berme, žerme a robme celé dni
Kým nadobro nezmizneme z modrej planéty

streda 27. októbra 2010

Ako sa oblbuje národ 2

Vopred sa ospravedlňujem za trošku pejoratívnejší spôsob písania, ale jemnejšie vyjadrovanie by plne nevystihovalo moje pocity.  V poslednom čase sú moje zmysly bombardované neznesiteľným a vtieravým nabudením vianočnej atmosféry. Odkiaľ sa táto stupidita na konci babieho leta zrodila? Nikoho neprekvapí, že je za tým chamtivosť ziskuchtivých obchodníkov, ktorí chcú každý podnet pretaviť v zisk. Dokonca aj keď sú tým podnetom vianočné sviatky. Na tom by nebolo nič zvláštne, veď aj o tom je filozofia úspechu, ale dva mesiace pred vianocami, kedy je vianočná atmosféra vzdialená ako moja výhra v športke, je to minimálne nevhodné. Zdá sa však, že nie pre všetkých. Zrejme je  množstvo ľudí, ktorí týmto zaručením megaakciám naletí. Teraz v druhej polovici októbra, kedy nám padajú gaštany a na zemi sa povaľuje žlté lístie, nám bohužiaľ jeseň tlačí aj ďalšie prekvapenia - vianočné. Hlavnými protagonistami tejto úbohosti sú najmä telekomunikační operátori a bankové inštitúcie. Toto choré divadlo vplývajúce na city naivných ľudí a zvyšujúce tlak nás ostatných sa na nás začína valiť z každej diery a je čím ďalej neznesiteľnejšie. Cestujem v trolejbuse, z rádia sa na mňa valí vianočná melódia s prihlúpim textom na výhodnú pôžičku, nakupujem v tescu  a oči mi iritujú gíčové vianočné ozdoby, červené balíčky,  a vysmiati mikulášovia. Autom míňam bilboardy pri cestách, z ktorých sa na mňa škerí pri stromčeku rodinka s úsmevom a la Bruchala. Najhorší je však ten vtieravý odpad vysielaný našimi úžasnými televíziami. Inak milý černoško, z ktorého spravili cvičenú opicu, alebo tie infantilné vianočky z dospelákov s priblblými úsmevmi pôsobia na mňa totálne odpudivo a už pri prvých tónoch siaham po ovládači. Nie som žiadny ignorant Vianoc, ako sa to teraz môže zdať, len mi proste prekáža vnucovanie niečoho, čo ešte neprišlo. Mám rád Vianoce, mám rád zimu a sneh a priznám sa, že tá atmosféra ma v správnom čase aj správne naladí a dokážem byť v tom období tolerantný voči všetkým vianočným prejavom. Ale myslím, že všetko má svoje hranice a Vianoce by mali ostať jedinečné, vsadené do druhej polovice decembra. Nech je už ich význam akýkoľvek, príde mi prízemné dehonestovať ich októbrovými úchylnými reklamami. Ľudia sú oblbnutí propagáciou týchto zbytočných vecí, ktoré ani nepotrebujú, ale pre uspokojenie svojich najnižších pudov ich nakupujú  a po sviatkoch samozrejme zunujú. Jedinou zbraňou je ignorovať všetky tovaty a služby predávané pod záštitou Vianoc  a veriť, že opičenie sa po zahraničných plytkouvažujúcich spoločnostiach nemusí byť na Slovensku výnosné. Pokiaľ však budú existovať skupiny vymetačov akcií oblbnutých takou úbohosťou ako sú trápne vianočné popevky pri padajúcom polystyréne na konci babieho leta, tak my ostatní budeme musieť pretrpieť často infarktové stavy....Lúčim sa s odkazom pre všetkých sviatkovopripečených tvorcov reklám : prosím prestante, veď je len október !!!

piatok 22. októbra 2010

Nebeské strely







Práve v týchto dňoch prelieta pri našej planéte kométa Hartley. V tomto období budú pre jej pozorovanie najlepšie podmienky, samozrejme za priaznivého počasia. Voľným okom by mala byť pozorovateľná ešte ďalšie dva týždne. Bude postupne prechádzať súhvezdiami Perzeus, Povozník a Blíženci a svoju púť na našej oblohe ukončí v súhvezdí Veľkého psa. Práve rok 2010 je rokom, kedy sa kométa dostane nielen najbližšie k Slnku, ale aj k Zemi.  Zem bude míňať len vo vzialenosti 0,12 AU, čo je cca 18 mil.km (vzdialenosť od najbližšej planéty Mars je 228 mil. km).  Jadro kométy je veľké asi 1,2 kilometra a odráža približne 3 % dopadajúceho slnečného svetla. Samotné jadro má hmotnosť takmer 300 miliónov ton. Pre niekoho môžu byť tieto čísla nezaujímavé, u niekoho však vzbududzujú patričný rešpekt. Máme sa týchto špinavých snehových gúľ, ako sa kométy ľudovo nazávajú, obávať? Povedal by som, že určite áno. Nebezpečenstvo spočíva v tom, že tieto vesmírne strely sú obrovskými zásobníkmi kinetickej energie (energia pohybujúceho sa telesa alebo systému sa rovná súčinu polovice jeho hmotnosti a druhej mocniny jeho rýchlosti) V prípade jednokilometrového telesa, bez ohľadu na jeho zloženie by energia jeho nárazu bola väčšia ako milión megaton, čo sa rovná sile všetkých jadrových zbraní na Zemi, ak by explodovali naraz. Ľudia by síce tento náraz prežili, ale dôsledky by boli katastrofáne. Impakt takéhoto objektu do oceánu by spôsobil tsunami vysoké až osem kilometrov pri pobreží a zatopili by veľkú časť kontinentov.
Objekt veľkosti hartleyho kométy je jeden "z menších", ktoré lietajú vesmírom. V slnečnej sústave je odhadovaných 100 miliárd jadier komét a nachádzajú sa v dvoch obrovských zásobníkoch a to Oortov oblak a Kuiperov pás, z ktorých sa kométy uvoľnujú. Zhruba 35 000 objetov presahuje priemer 100 km. Moderné pozorovania zaznamenali existenciu približne 450 komét pretínajúcich obežnú dráhu Zeme. Vo väčšine prípadov ide o dlhoperiodický typ, takže sa doteraz nevrátili. Môžu sa však vrátiť bez akéhokoľvek varovania. Zo známych komét, ktoré nás navštevujú pravidelnejšie je 30 pretínajúcich obežnú dráhu Zeme. Jednou z nich je Halleyho kométa, alebo Swift-Tuttlova kométa. Tá keby sa pri svojom návrate dostala do perihélia koncom júla znamenalo by to kolíziu so Zemou. Zem sa naposledy tesne vyhla kolízii s kométou Biela v roku 1832. Dokedy však budeme mať takéto šťastie? Ďalšie nebezpečné objekty sú asteroidy. Celých 95% všetkých známych asteroidov leží v "hlavnom páse" medzi obežnými dráhami Marsu a Jupitera. Najväčší z nich je Ceres s priemerom 940 km (najväčší identifikovaný asteroid). Väčšiu hrozbu predstavuje ale asteroid menom Damokles (priemer 30 km). Jeho meno nám má pripomínať, že nad nami visí ako Damoklov meč. Križuje obežnú dráhu Marsu a nie je vylúčené, že pretne aj obežnú dráhu Zeme. NASA pripúšťa, že jedinou ochrannou technológiou pred kozmickými objektami je nukleárna. A to by sme museli o hrozbe  vedieť s niekoľkoročným predstihom, čo dokážeme málokedy. A to nie je vylúčené, že ani to by nezabralo a objekt by sa len rozpadol na menšie fragmenty, ktoré by aj tak Zem zasiahli.
Dôkaz o tom, že kométy sa s planétami zrážajú sme mali v roku 1994. Vtedy ľudstvo sledovalo v priamom prenose zrážku kométy Shoemaker -Levy 9 s planétou Jupiter. Kométu objavili iba rok pred jej nárazom do Jupitera. Shoemaker -Levy 9 nie je v skutočnosti jeden objekt , ale ide o reťazec pozostávajúci z 21 fragmentov. Výpočtami sa prišlo na to, že týchto 21 objektov tvorilo pôvodne jadro jedinej oveľa masívnejšej kométy s priemerom do 20 km, ktorá sa pri predchádzajúcom prelete rozpadla vplyvom gravitačnej sily Jupitera. Týchto 21 kozmických balistických strieľ dopadlo na povrch Jupitera a ukázalo nám tú neskutočne ničivú silu. Najväčší fragment, označený G, mal priemer 4 km a po jeho dopade sa otvorili brány do pekla. Nárazový prstenec narástol v priebehu hodiny na škvrnu veľkosti Zeme. Škvrna bola taká jasná, že prekonala vlastné vyžarovanie Jupitera. Sila nárazu sa odhaduje na 100 miliónov megaton TNT (5 miliónov hirošimských explózii), čo pripomína pôvodcu udalosti, ktorý vyhladil dinosaury. Ak by sa fragment typu G zrazil so Zemou, tak by sme ako ľudstvo isto zahynuli...

Kométy a asteroidy počas svojej existencie spôsobili v slnečnej sústave množstvo nedoziernych udalostí, ktoré zmenili osudy planét. Za všetky spomeniem planétu Mars. Vedecky potvrdené dôkazy o prítomnosti vody na tejto planéte už ani nemožno spochybňovať. A kde sa nachádza voda je veľká pravdepodobnosť života. Čo však spôsobilo jej transformáciu na mŕtvu planétu ako ju teraz poznáme? Podľa mnohých vedcov je to rukopis troch gigantických asteroidov, ktoré spôsobili 3 najväčšie krátery v slnečnej sústave - Hellas (spôsobil objekt v rozmedzí 100km), Isidis (objekt v rozmedzí 50 km) a Argyre (objekt v rozmedzí 36km). Ak si predstavíme, že zánik ľudstva môže spôsibiť objekt veľkosti 2km, tak akú skazu mohli spôsobiť tie obrovské monštrá, ktoré dopadli na povrch takmer súčasne? Na topografii južnej pologuly Marsu vznikli krátery s gigantickými rozmermi.  Hellas má priemer 2000 km, Isidis 1000 km a Argyre 600 km. Na protiľahlej severnej pologuly sa niekoľko minút po náraze začali dvíhať obrovské vypukliny (Tharsis, Elysium). Tak skončil život na Marse. Planéta, kde tiekla voda, kde existoval život v jednoduchej forme sa touto apokalipsou stala úplne mŕtva. Konšpiračnými teóriami existencie inteligentej formy života na Marse, ktorá je podporovaná minimálne zvláštnymi objektami ako je tvár, alebo pyramída sa zaoberať nebudem, aj keď  stojí  za zváženie.
Ani Zem sa počas svojej histórie nevyhla zrážkam s vesmírnymi objektami. To by bola priveľká náhoda. Naopak je bombardovaná neustále našťastie len drobnými úlomkami, ktoré väčšinou v atmosfére zhoria. Žiaľ, Zem zažila aj silnejšie bombardovania. Nebeské dopady väčších objektov spočívajú na základnom pulze 30 miliónov rokov.  Ak budeme tento cyklus pozorovať dostatočne dlhý čas, zistíme, že periódy vymierania sa takmer  zhodujú s týmto časovým intervalom. Najznámejší dopad sa udial pred 65 miliónmi rokov a znamenal zánik dinosaurov. No nebyť jeho dopadu možno by sme tu neboli dnes ani my. Nie je vylúčené, že vesmírne objekty hrali dôležitú úlohu aj pri formovaní života na Zemi, alebo pri globálnych klimatických zmenách. Niektorí vedci sa domnievajú, že aj pod náhle ukončenie glaciálu pred 12000 rokmi sa podpísal niektorý z vesmírnych objektov. Mohol by dopad kométy, alebo asteroidu spôsobiť aj zánik celých civilizícií o ktorých dnes kolujú už iba legendy? Tejto hypotéze sa ale budem venovať až v ďalšom článku.

pondelok 9. augusta 2010

Chudera Zem

V nasledujúcom príspevku poukážem na fakty, ktoré súvisia so zmenami na planéte Zem v poslednom období. Zmeny sú ekologického, klimatologického a ekonomického charakteru. Nebudem z nich vyvodzovať žiadne závery, nech si každý zloží skladačku a vytvorí obraz o trende vývoja na Zemi.

Ekologické katastrofy :
Oceány prechádzajú najväčšou zmenou sa posledné milióny rokov - rozpadávajú sa morské ekosystémy, miznú koralové útesy a klesá biodiverzita. 
Niektorým zvieratám hrozí vyhynutie. Ohrozené sú všetký orangutany a gorily, ako aj všetky nosorožce, vyhynutie hrozí 22 % druhom vtákom, polovice druhom obojživeľníkov, polovice druhom primátom, tigrov a delfínov.... Príčinou je zmenšovanie ich prirodzeného prostredia, pytliactvo, znečisťovanie prírody, zábíjanie kvôli delikatesám a ľudským malichernostiam (afrodiziakum)
V posledných rokoch sa zvýšilo tempo odlesňovania. Vyrúbalo sa 20% z celkovej plochy najväčšieho dažďového pralesa v amazonskom lese (týmto tempom sa do roku 2030 vyrúbe 60%) Ekológovia vidia hlavnú príčinu v globálnej potravinovej kríze a v ekonomických ukazovateľoch.
Úniky ropy. Čím viac sa stáva ropa stratgickou surovinou, tým viac dochádza ku katastrofám znamenajúcich znečistenie životného prostredia. Ropná škvrna v mexickom zálive znamenala únik 5 miliónov barelov ropy spoločnosti BP. Ani nie 1/5 sa podarilo zachytiť a odčerpať. Doplatil na to najmä morský ekosystém.
V oceánoch je o 40% menej fytoplanktónu ako pred 60-timi rokmi. Príčinou je hlavne oteplovanie a znečisťovanie vôd , či nadmerný rybolov. Tento stav môže mať globálne dôsledky, keďže fytoplanktón je najväčším producentom kyslíka na Zemi a je základom potravy pre celý ekosystém.

Klimatické zmeny :
Globálne oteplovanie. Aj napriak mnohým skeptikom oteplovania si dovolím tvrdiť, že priemerné teploty na Zemi stúpli. Hlavnú príčinu vidím v prírodných cykloch ako je aj kolísanie slnečnej aktivity. Dôkazom oteplovania sú klimatické zmeny - zvyšovanie morskej hladiny, roztápanie ľadovcov, extrémne suchá, záplavy, zvyšovanie teploty morí, posúvanie snežnej čiary do vyšších polôh, adaptácia nových rastlinných a živočíšnych druhov.... Najvážnejšie prejavy klimatických zmien za posledné roky sú rozpísané v článku http://www.seps.sk/zp/fond/klima02/70.htm
V roku 2010 klimatické zmeny spôsobili aj tieto extrémy : 
Rusko - najteplejšie leto v histórii. Spôsobuje požiare, suchá a úmrtia http://hnonline.sk/svet/c1-45380930-rusko-hori-v-plamenoch-zahynulo-uz-30-ludi
Pakistan - najväčšie povodne v histórii, ktoré si už vyžiadali 1600 obetí.  Extrémne silné monzúnové dažde zdvihli hladiny riek, ktoré zanechali značné materiálne škody. 
http://www.reuters.com/article/idUSSGE6740B5._CH_.2400. Východné Slovensko taktiež zažilo jedno z najväčších povodní v histórii.
Hustota termosféry výrazne poklesla. Za poklesom môže stáť prebiehajúce slnečné minimum, ale ani to nemôže mať až taký výrazný dosah na tak rapídny úbytok hustoty termosféry. Zatiaľ nie je známe či je to chvílková anomália, alebo to bude ďalej pokračovať a aké to bude mať dôsledky.

Socioekonomické zmeny :
Počet obyvateľov Zeme dosahuje 6,9 mld, čo je určite najviac v histórii. Tento počet navyše neustále stúpa www.census.gov/main/www/popclock.html najmä v krajinách Ázie a Afriky. Populačná explózia má výrazný podiel na znečistení a drancovaní Zeme.
Hospodárska kríza - globalizácia ekonomiky spôsobila rozšírenie krízy do všetkých častí sveta. Životná úroveň v priemere poklesáva, rastie počet chudobných, tržby firmám klesajú, rastie počet nezamestnaných...

Väčšina spomenutých extrémov má spoločného menovateľa a tou je kríza hodnôt. Človek musí zmeniť svoj pohľad na život a na prostredie, ktoré ho obklopuje. Snáď nebude neskoro...




nedeľa 2. mája 2010

Oko pyramídy

Na internete sa čoraz častejšie vyskytujú symboly, ktoré pre väčšinu ľudí nič neznamenajú. Tieto symboly som si všimol v rôznych sférach spoločenského života či už v politike, v náboženstve, alebo v šoubiznise. Nie sú prezentované priamo, ale pozornému zraku neujdú ani keď sa vyskytujú v pozadí. Skúsim sa zamerať na najpoužívanejší z nich - tzv. oko, často zobrazované v pyramíde. Odkiaľ pochádza a čo znamená? Samotná pyramída až príliš pripomína Veľkú pyramídu v Egypte. 
A tu sa stretávame s prvou nezrovnalosťou. V tradičnej egyptológii sa jej vznik datuje do roku cca 2600 rokov pred n.l., čiže do obdobía štvrtej dynastie. Minimálne zaujímavo potom vyznie fakt, že pyramída je vyobrazená na menejovej (narmerovej) palete, ktorú objavili v roku 3100 pred n.l. Tak isto v období prvej dynastie existovalo kňažstvo pyramíd, ktoré by bez pyramíd nemalo zmysel. Pyramídy a celú ríšu starovekého Egypta preto považujem za omnoho staršiu. Symbol oka (jastrabie oko) je spojený s bohom Horom. Jeho pravé oko predstavovalo slnko a ľavé mesiac a bol taktiež stotožňovaný so slnečným bohom Reom. 
 Odhliadnuc od štruktúry konvenčnej egyptológie, tak chronológia starého egypta je tvorená érou bohov (zlatý vek), z nich najstarším bol Ptah. Hor bol posledným z bohov, s ktorým ľudia udržiavali kontakt. Nasledovala éra polobohov  vystriedaná v roku 5000 pred n.l. dynastiou Šemsu-Hor, čiže nasledovníkov Hora. Patrili k nej príslušníci kňazov a opatrovali myšlienkové bohatstvo získané priamo od bohov. Po nich nasledovalo od roku 3000 pred n.l. nám už známe, dynastické obdobie.
Po postupnom úpadku egyptskej ríše sa dostala na výslnie grécka civilizácia. Tu sa (znovu)zrodili základy všetkých prírodných vied a v mnohých veciach antika ovplyvnila formovanie dnešnej spoločnosti. Gréci však svoje poznatky často čerpali práve od Egypťanov. Napríklad najznámejšia rovnica a2 + b2 = cje mylne pripisovaná Pytagorovi, avšak na jej princípoch stojí už Veľká pyramída, alebo iné stavby v Egypte. Gréci premenili aj egyptského boha Hora na svojho boha Apollóna. Funkcia boha slnka a svetla mu však ostala. Niekedy bol zobrazovaný aj ako jastrab.
V stredoveku sa objavujú tajné spolky templárov, od ktorých odvodzujú svoj pôvod slobodomurári zdieľajúci s nimi niekoľko spoločných znakov. Jeden z najznámejších symbolov slobodomurárov je nedokončená pyramída s božím okom (pyramída je  nahradzovaná aj modrým trojuholníkom). Na konci 18 st. dochádza k splynutiu rádu slobodomurárov s illuminátmi, ktorého výraz znamená osvietený.
 Títo osvietení slobodomurári prenikli postupne do najvyšších sfér spoločenského života a ich elita dnes ovláda mocenské štruktúry sveta. Ich vplyv je zrejmý v urbánnej architektúre miest na východnom pobreží USA.
Sympatie prejavujú k padlému anjelovi luciferovi. Bol to prvý a najžiarivejší stvorený anjel, ktorý si bol svojej žiary vedomý (lux je jednotkou svetla). Je to ten, čo prináša svetlo a symbolizuje planétu Venušu. Nájdeme ju na oblohe takmer vždy blízko pri Slnku, takže je ju možné zo Zeme vidieť iba krátko pred svitaním, alebo krátko po zotmení. Preto je niekedy označovaná ako "Zornička", alebo "Večernica" a keď sa objaví, ide o zďaleka najsilnejši zdroj svetla na oblohe. 
Symboly "oka v pyramíde" , alebo vševidiaceho boha môžeme spozorovať na rôznych prvkoch  vo viacerých kultúrach. Najznámejší symbol vševidiaceho boha je zobrazený na jednodolárovej bankovke, ďalej v kresťanstve - napr. na aachenskej katedrále, alebo ako symbol sv. trojice, na deklarácii ľudských práv francúzskej revolúcie, na alexandrijskom stĺpe v St.Peterburgu, ako erb bieloruského mesta Braslaw, na 500 hrivnovej ukrajinskej, alebo 50 korunovej estónskej bankovke....
 


aachenské katedrála. V kresťanstve trojuholník predstavuje najsvätejšiu trojicu





erb mesta Braslaw, Bielorusko

Kto sú títo ľudia, ktorí stoja zatiaľ v pozadí, ale kontrolujú fungovanie sveta? Čo v skutočnosti vedia? Pokračujú v línií Šemsu Hor, čiže nasledovníkov boha Hora, ktorého oko je ich najvyšším symbolom, alebo si len privlastnili tento starodávny a tajuplný symbol, ktorý má korene v počiatkoch ľudskej civilizácie.
Domnievam sa, že vedúce osobnosti tohto rádu sú neobyčajne inteligentní a vplyvní ľudía, keď vedia vystupovať v anonymite a predsa ovplyvňovať chod dejín v globálnom merítku. Ich cieľom je nastoliť Nový svetový poriadok, centralizovať moc nad svetom, kontrolovať a ovládať všetkých jedincov a vyhubyť slobodu človeka. Pre tento ich egoistický a nehumánny plán si nemyslím, že sú skutočný nasledovníci "Bohov", či už ide o ľudí, alebo nie. Nejakým spôsobom sa však zmocnili tajných poznatkov, možno tých, čo uchovávali egyptskí kňazi tisícky rokov a tie im zabezpečujú neustály náskok pred nami. Chytili sa myšlienky starej ako je ľudstvo samo, myšlienky slnečného svetla ako symbolu poznania a nevyhnutnej energie. Je na každom z nás aký postoj zaujme k pokračujúcim prejavom nastupujúceho svetového poriadku. Snáď nie je ešte všetko stratené. 

Poznámka : Táto problematika je oveľa rozsiahlejšia, ale snažil som sa ju zostručniť ako sa dalo. Nespomenul som ostatné symboly egypta, antiky, kresťansko-židovského náboženstva, všetky historické udalosti potvrdzujúce spomenuté fakty a astronomické, či fyzikálne prejavy, ktoré s tým súvisia. Vychádzal som prevažne z knížných publikácií, ale väčšina vecí sa spomína aj na internete. Z nich som si poskladal súvislosti, ktoré predstavujú môj subjektívny pohľad na vec.

Tisíce ciest vedie k poblúdeniu, k pravde len jedna...Snáď sa nám ju raz podarí objaviť.


utorok 16. marca 2010

Privatizácia Vysokých Tatier


Vyzerá to tak, že finančné skupiny zas dosiahnu svoje. Pomocou svojich predlžených chápadiel vo vysokej politike sa snažia o novú zonáciu Vysokých Tatier. Títo mamonári so zlatou clonou pred očami sú úplne ľahostajní k potrebám ekosystému a ich hlavným cieľom je zarobiť aj na tom poslednom kúsku nedotknutej prírody. Je smutné, že viac si cenia jedinečnosť Tatier zahraničné organizácie, ako Unesco, ktoré udelili Tatrám status biosférickej rezervácie. Zaslúžene, keď si uvedomíme aké bohatstvo sa na ich území nachádza. Odhliadnuc od myslenia biznismenov, ktorý vidia bohatstvo v odlesňovaní, v turizme a v budovaní , hlavné bohatstvo Tatier spočíva v 1300 druhoch fauny a flóry , medzi ktorými je aj veľa endemitov a reliktných druhov. Z floristického hľadiska predstavujú Tatry skutočný klenot v celom Karpatskom oblúku. Nová zonácia Tatier počíta so stratou viac ako 2000 ha lesov v najprísnejšej chránenej oblasti . Je až zarážajúce, že po ničivej víchrici ideme rúbať aj posledné lesné bariéry pre infraštruktúru cestovného ruchu. Narušenie týchto biotopov bude znamenať zničenie priestoru pre viaceré druhy vtákov a ďalších živočíchov, čo by znamenalo ich vyhynutie.
Dnešná situácia v Tatrách je už aj tak alarmujúca. Mnohé miesta sú poškodzované turistami, ubytovacie zariadenia zívajú prázdnotu, keďže sú buď predražené, alebo poskytujú služby ako na internátoch. Namiesto rivality by sa mohlo pristúpiť ku kooperácii. Služby sú tak predražené a tak chabé, že turista musí byť veľký milovník prírody, aby sa vrátil. Plánované zjazdovky čaká podobný osud ako ďalšie zjazdovky vo Vysokých Tatrách, ktoré sú závislé na dostatku prírodnom snehu, aby bolo stredisko vôbec prevádzkyschopné. Ísť cestou alpských stredísk je čistá demagógia, pretože sa nedá porovnávať neporovnateľné (veľkosť, rozloha, svahovitosť, prírodné podmienky). Škoda, že namiesto skvalitňovania služieb limitovaného ochranou prírody sa pristupuje k zdieraniu turistov a k poškodzovaniu tatranského ekosystému. Jeden z možných scenárov predpokladá, že Tatry budú výsadou iba pre privilegovaných a ich prisluhovačov ako na nedávnom, vo veľkom a trápnom štýle prezentovanom, turnaji póla.
Návrh zonácie TANAPu bol spracovaný bez odbornej a verejnej diskusie a má sa dostať na rokovanie vlády do konca marca. Aktivizuje sa nielen skupina JT, ktorá má najväčšie investičné záujmy v tejto oblasti, ale aj skupina ochranárov a ľudí, ktorým osud Vysokých Tatier nie je ľahostajný.

nedeľa 28. februára 2010

Slovenskóóó


Hokejový šampionát vo Vancouvri rozdelil Slovenský národ na dva typy ľudí. Jednu skupinu tvorili tí, čo sledovali hokej aktívne a druhú tí, čo ho sledovali pasívne. Hokej, je proste na Slovensku taký fenomén, že len ťažko človek zostane úplne nezainteresovaný. V posledných dňoch bol témou číslo jeden v správach, v novinách, rozoberal sa v práci, v rodine, s priateľmi, v obchode, v autobuse, proste všade tam kde sú ľudia. Je to preto, lebo hokej ľudí spája a navyše burcuje národnú hrdosť, maže rozdiely medzi bohatými a chudobnými, ľavičiarmi a pravičiarmi, manažérmi a robotníkmi. Tá zvláštna atmosféra sprevádzaná hokejový turnaj dokáže zmobilizovať národ všetkých vekových kategórií, dokonca aj úplných športových ignoratnov, aby boli súčasťou spolku najlepších na svete.
Počas olympijských hier, na rozdiel od majstrovstiev sveta, štartovali za svoje tímy tí najlepší hokejisti. Kvôli hokejovému turnaju boli prerušené najlepšie ligy sveta, aby každý mohol reprezentovať svoju vlasť. Súpisky boli nabité zvučnými menami, hokejistami , z ktorých sa stanú v budúcnosti legendy. Na tomto turnaji slovenskí reprezentanti podali výborný výkon a nechali na ľade srdce, dobrý dojem a vydobili si rešpekt pred súpermi. Úvodná prehra s čechmi naštartovala chlapcov k supervýkonom proti hviezdemu tímu rusov a tímu lotyšov. Vo vyraďovacích bojoch sme s troškou trápenia zdolali nórov a v heroickom stretnutí poslali domov obhajcov zlata švédov. V semifinále nás čakalo najlepšie mužstvo sveta a to domáca reprezentácia Kanady, ktorá až príliš jednoznačne porazila Rusko. Tento fakt prinútil trénara Filca hrať taktiku založenú na zabezpečenej defenzíve a rýchlych protiútokoch. Proti mužstvu ako Kanada sa nedalo veľmi otvoriť hru, ale ani prílišná defenzíva nemohla sláviť úspech. Výsledok boli tri inkasované góly. V tretej tretine sme sa už pustili aj do útočenia, čo prinieslo kontaktný gól, ale na víťazstvo to už nestačilo. Zápas o bronz proti Fínsku sme mali rozohratý najlepšie, ale pričasté vylúčenia, ktoré tkveli aj z neadekvátnych verdiktov rozhodcov, nás stáli celkové víťazstvo a konečné štvrté miesto.
Napriek tomu slovenskí hokejisti zanechali vynikajúci dojem a zviditeľnili Slovensko na mape sveta viac ako ktokoľvek iný. Umiestnenie v prvej štvorke zanechalo u protivníkov rešpekt, u odborníkov uznanie, u laickej verejnosti obdiv a z chalanov na korčuliach vytvorilo Pánov hokejistov. Je teraz nutné viesť sa na vlne úspechu, vštiepiť mládeži lásku k hokeju, venovať sa juniorom a komplexne podporovať hokej finančne a športovo, pretože táto generácia hokejistov pomaly odchádza a podobne kvalitných nasledovníkov je žalostne málo. Aby sme držali aj naďalej krok so svetovým hokejom nemôžeme zaspať na vavrínoch, keď nám dýchajú na chrbát už aj nehokejové národy. Tento hokejový turnaj je mementom toho, že najväčšou oporou mužstva sú najtalentovanejší chalani. Preto by mal mať talent mladého hokejistu vždy prednosť pred finančným zázemím jeho rodiny.
Slovensko má menej registrovaných hráčov ako je v Kanade štadiónov. V porovnaní s konkurenciou sme hokejovým trpaslíkom, ale odhodlaním a samotnou hrou sa radíme k svetovej špičke. To potvrdili slovenskí reprezentanti na olympijskom hokejovom turnaji vo Vancouvri. Ďakujeme chlapci, že sme na tieto dva týždne presunuli problémy všedného života na druhú koľaj a mohli žiť hokejom.

P.S Vďaka patrí všetkým reprezentatnom Slovenska za ich účinkovanie na olympiáde.

pondelok 8. februára 2010

Ako sa oblbuje národ


Včera som si po dlhšom čase pozrel spravodajskú reláciu TV JOJ - Noviny, ktoré sa hrdia prívlastkom najdôležitejšie z domova a zo sveta. Z celkového, polhodinového, vysielacieho času bolo pozerateľných zhruba 5-6 minút. Ďalších 25 minút zaberali tieto témy :
- amorova streľba (ako podvedený milenec strielal po sokovi)
- kto hovorí jazykom IGBO (hľadanie tlmočníka obžalovaného z Nigérie)
- v sedle aj slováci (ako sa zabávali milionári na Štrbskom Plese pri póle)
- turisti, turisčatá (bábätká pri mori)
- líška v kuríne (no comment)
- mimoriadny talent (o malom pianistovi. zaslúži si obdiv, ale do inej relácie)
- letáky radšej čítajte (ako občania čítajú letáky)
- 25 rokov v posteli (o dievčine s obrnou. naozaj dojímavý príbeh, ale tiež do spoločenskej rubriky)
- namiesto sherloka elektrikár (pristihnutý ako pestuje marihuanu)
- dlhovlasá dievčina (no comment)....

Neviem, či len ja mám také vysoké požiadavky na spravodajstvo, ale väčšinu reportáží som len neveriacky krútil hlavou. Je to jasný dôkaz toho, že bežní ľudia sledujúci mainstreamové médiá sú oblbnutí nepodstatnými témami a ak si informácie nedopĺňajú , tak nemajú prehľad, čo sa deje v oblasti geopolitiky, makroekonomiky a vedy. Pretože práve tieto a tomu podobné udalosti hýbu svetom. Možno sa bude argumentovať tým, že jednoduchých ľudí takéto témy nezaujímajú a radšej si pozrú ako vyčíňala líška v kuríne, ale prečo dehonestovať všetkých. Nie som výlučne proti týmto príspevkom, nech sa vysiela relácia so spoločenskými témami, ale potom by som si prosil aj čisto spravodajskú reláciu s časom určeným skutočne pre najdôležitejšie témy z domova a zo sveta. A hlavne s nezaujatým stanoviskom.
Ostatné mainstreamové média majú podobnú štruktúru vysielania. Smutné...