V archíve blogu sa nachádzajú články:

Konzum, Oko pyramídy, Nebeské strely, Privatizácia Vysokých Tatier, Astrológia a horoskopy, Živý alebo umelý stromček, Eurofondy - ako to s nimi v skutočnosti je, Znamená rok 2012 koniec sveta, Slovenskóóó - Hokejový šampionát OH 2010, Ako sa oblbuje národ 1,2?

streda 23. decembra 2009

Živý, či umelý stromček?


Každým rokom pred vianocami si dávam rovnakú otázku - aký vianočný stromček si postavím do stojana? Tradícia mi vraví, nech kúpim živý stromček, moja ľudská lenivosť nech si zaobstarám umelý. Aby som v tom mal už konečne jasno, skúsim sa do problému ponoriť hlbšie a pozriem sa na to z rôznych uhlov.



Cena. Určite je jeden z podstatných faktorov, ktoré zohrávajú dôležitú úlohu pri rozhodovaní. Živý stromček stojí v priemere 20 euro, pekný umelý stromček 200 euro. Z toho mi vyplýva, že návratnosť umelého prichádza až po 10 rokoch. Je však nutné dodať, že trvácnosť takéhoto umelého stromu je tiež maximálne 10 rokov. Je preto na posúdenie, či investovať čiastkovo, alebo naraz, no z dlhodobého hľadiska je to viacmenej jedno.



Tradícia. Tradícia ozdobovania stromčekov pochádza z nemeckých miest niekedy zo 16.storočia. Nie je to teda priamo slovenská tradícia a polemizovať by sa dalo aj o jej kresťanských koreňoch. Katolíci ozdobovanie stromčeka považovali spočiatku za pohanský symbol prebratý od germánskych kmeňov uctievajúcich týmto spôsobom zimný slnovrat. Ozdobovanie vianočného stromčeka je však v našich končinách hlboko zakorenená a viaže sa na živý stromček.



Ekológia. Je pre mňa najpodstatnejší faktor, ale na druhej strane aj najpolemizovanejší. Živý stromček ako už z jeho názvu vyplýva je živý a po rokoch pokojného rastu, produkcii kyslíka a pohlcovaní CO2 a poskytovania domova lesným tvorom je súčasťou lesného ekosystému a celej biosféri. Napokon sa zotne pre niekoľkodňový rozmar ľudí. Po sviatkoch sa ekologicky využije napr. na výrobky z dreva, alebo ako potrava pre niektoré živočíchy. Keď si vezmeme, že je na Slovensku 5 a pol mil.ľudí, tak mi vychádza, že každoročne sa vyrúbe minimálne pol miliona živých stromov. Samozrejme, niektoré pochádzajú z lesnych škôlok a ich výrub je kompenzovaný novými stromčekmi. Bolo by však optimistické domnievať sa, že je to pri všetkých stromoch tak. Umelý stromček je vyrábaný väčšinou v Číne z PVC a už pri jeho výrobe sa znečisťuje ovzdušie. Jeho doprava tisícky kilometrov nie je tiež najekologickejšia. Potom sa 10 rokov využíva a končí na smetisku. Pri jeho rozklade, ktorý trvá desiatky rokov, sa znečisťuje pôda a spodná voda.



Aký je z toho záver? Živý stromček je po rokoch rastu kvôli pár dňom vyňatý z ekosystému a užitočný môže byť už len ako druhotná surovina. Umelý znečisťuje ovzdušie pri jeho výrobe a doprave a pôdu a spodné vody pri jeho rozklade.

Ak sa mám teda rozhodnúť, tak by som skôr preferoval živý strom z lesnej škôlky, alebo umelý vyrobený z ekologicky čistých materiálov. Ďalšou možnosťou je stromček v črepníku, ktorý sa po vianociach nevyhodí, ale poslúži aj na ďalší rok. Takže už viem akým smerom budem v budúcnosti uvažovať.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára