V archíve blogu sa nachádzajú články:

Konzum, Oko pyramídy, Nebeské strely, Privatizácia Vysokých Tatier, Astrológia a horoskopy, Živý alebo umelý stromček, Eurofondy - ako to s nimi v skutočnosti je, Znamená rok 2012 koniec sveta, Slovenskóóó - Hokejový šampionát OH 2010, Ako sa oblbuje národ 1,2?

utorok 8. decembra 2009

Znamená 2012 koniec sveta?


V poslednom čase sa vyrojili príspevky o konci sveta, ktorý má nastať v roku 2012. Po internete sa šíria rôzne katastrofické scenáre, v kinách boduje film 2012 o konci sveta, všade čítam kde a prečo k tomu dôjde. Väčšina zdrojov sa odvoláva na predpovede mayského kalendára, ktorý v decembri 2012 jednoducho skončí. Je táto alternatíva reálna, alebo ide o čistý výmysel?
Mayský kalendár naozaj končí rokom 2012, ale po ňom pokračuje znovu od začiatku. Čo znamená tento nový začiatok? Zákonite aj koniec všetkého živého? Osobne si to nemyslím. Určite nastane niečo, čo bude znamenať obrat v súčasnom smerovaní ľudstva, ale to sa deje už aj dnes. Recesia, ktorá nám vládne v dnešných dňoch nie je len hospodárskeho charakteru, je to celková kríza spoločnosti. Akési znamenie, alebo predzvesť toho, že sa ľudstvo uberá iným smerom. V r.1989 padol komunizmus, dvadsať rokov po ňom upadáva kapitalizmus. Konzumný život spoločnosti znamenal nadbytok nepotrebného tovaru, na ktorý ľudia nemali peniaze. Tieto si požičiavali od bánk, ktoré vydávali len fiktívne peniaze, ktoré neboli kryté zlatom. To znamená niekoľko stoviek bilionov dolárov fiktívnych aktív, ktorých reálna cena je iba desatinová. Tento stav bol jednoducho neudržateľný a zrútil sa. Neoliberalizmus nepredstavuje trvalo udržateľný rozvoj, prináša len chvíľkový blahobyt. Pritom sa zdevastovala príroda, nastalo vylesňovanie a znečisťovanie ovzdušia. Reči o tom, že sa prekoná kríza a ekonomika sa opäť naštartuje sú podľa môjho názoru maskujúce a naozaj ľudstvo muselo padnúť na "hubu" aby začalo triezvo uvažovať. Stav pred krízou sa už nevráti, možno len v inej dobe a v inej civilizácii. Jednoducho nám už fiktívne peniaze nepomôžu, dopyt klesne, s ním aj produkcia a životná úroveň. S tým pôjdu ruka v ruke občianske vojny, boj o suroviny, choroby a nepokoje. Ľudstvo postupne zaradí spiatočku, jeho myslenie bude síce napredovať, ale nie v materiálnej rovine. Môže nastať situácia, že v horizonte niekoľko sto rokov technologicky úplne upadneme ako mnohé civilizácie pred nami. V najbližšom čase môžu nastať aj katastrofy, ktoré budú len prirodzeným vyústením devastácie prírody a cyklických zmien klímy. Kríza spoločnosti sa naplno môže prejaviť v roku 2012 a od tohto dátumu postupne začne nové smerovanie ľudstva. Krehký ekosystém môže spôsobiť vážne problémy iba napr. tým že stúpne teplota oceánov. Vplyv to bude mať na morské prúdy - tie určujú globálnu klímu, výšku vôd - tie zaplavia sa pobrežné mestá, kde žije väčšina ľudí, odumieranie fytoplanktónu - ako najväčšieho konzumenta CO2 a najväčšieho producenta kyslíka. To sú veci o ktorých sa priveľmi nehovorí, aby sa nevystrašili bežný ľudia a nevznikla panika, ale tieto udalosti sú reálne a všetko to speje k tomu , že v blízkej budúcnosti aj nastanú. Neviem, či je možné tieto udalosti zmeniť, keďže sila prírody je nevyspytateľné a ľudská hlúposť nekonečná.
A to sú podľa mňa tie vízie, ktoré predpovedá mayský kalendár. A aby sme sa neopierali len o mayov môžme spomenúť aj palmové listy napísané pred 7000 rokmi. V nich je uvedené, že v roku 2012 má skolabovať celý (finančný) systém a po ňom nastanú prírodné katastrofy. Proroctvá indiánskeho kmeňa Hopi predpovedali sled udalostí ktorý už nastal a ich vízie do budúcnosti tiež nie sú ružové. Všetko speje k "očiste", čo v našom jazyku znamená apokalypsa. Z atrologického hľadiska v dôsledku precesie vchádzame do veku (iným slovom domu) vodnára, čím opúšťame vek rýb, ktorý symbolizoval viac ako 2000 rokov kresťanstvo. "A ja poprosím otca a on vám dá iného Tešiteľa, aby zostal s vami naveky" (Ján, 14,16). Žeby sa tým myslelo, že vek vodnára bude znamenať zrod nového mesiáša? S odpoveďou pomôže znovu citácia z biblie "Len čo vojdete do mesta, stretnete človeka, ktorý bude niesť džbán vody. Chodte za ním do domu, do ktorého vojde" (Lukáš, 22:10) .
Uvidíme, či vek vodnára priesie vodu v podobe potopy a dažďov, alebo ako životodarnú tekutinu.

1 komentár: